ua en ru

Акції РФ продовжують зростання напередодні зустрічі президентів РФ і України

Російський фондовий ринок в середині торгів четверга прискорився у підвищенні, демонструючи віру в здатність президентів РФ і України домовитися про врегулювання військового конфлікту на майбутній зустрічі у вівторок.

Російський фондовий ринок в середині торгів четверга прискорився у підвищенні, демонструючи віру в здатність президентів РФ і України домовитися про врегулювання військового конфлікту на майбутній зустрічі у вівторок, передає Reuters.

До 16.31 МСК індекс ММВБ піднявся на 1,23% від попереднього закриття до 1.465 пунктів. Індекс РТС виріс на 1,09% до 1.271 пункту.

"Фондів long-only, звичайно, не бачимо, але хедж-фонди купують - це ті інвестори, які не приймали рішення про те, що Росію треба тепер уникати. Пару днів тому був захід у російські папери ETF-фондів: на Лондонській біржі спостерігали великі обсяги торгів", - сказав гендиректор UBS Максим Гулевич.

Він вважає, що ці припливи коштів у російські акції передбачають зустріч РФ, України та Євросоюзу на найвищому рівні в Мінську 26 серпня.

На тлі підйому ринку в другій половині сесії акції ВТБ вже не так виділяються. З ранку папери додавали більше за інших "блакитних фішок", незважаючи на чергові слабкі квартальні результати. Після падіння чистого прибутку в 40 разів в першому кварталі, держбанк знизив цей показник у другому кварталі в 2,5 рази до 4,6 млрд руб. через збільшення витрат на ризик.

Більшість інвесторів, за словами трейдерів, віддають перевагу Ощадбанку, виходячи з фундаментальних показників. Однак папери Ощадбанку з початку року подешевшали навіть сильніше, ніж акції ВТБ - на 23%. Котирування ВТБ за цей період впали на 19%.

До цього часу акції Ощадбанку піднялися на 1,6 % до 78,2 руб., папери ВТБ - на 1,5% до 4 коп.

"ВТБ в специфічній ситуації - банк під санкціями, прибуток падає. У цих акціях "сидять" великі іноземні власники, якщо б вони захотіли вийти, то акції банку зрівняли б із землею. Цілком можливо, що котирування підтримуються штучно", - припустив Гулевич.

Це десята сесія висхідного руху російських індексів. Днями вони перевищили рівні початку березня, з яких котирування стали падати у відповідь на схвалення Радою Федерації РФ введення військ на територію України.

Випереджальну динаміку на хвилі загальноринкового відновлення демонструють низьколіквідні акції обтяженого боргами "Мечела". За десять сесій зростання ринку акції гірничорудної компанії відскочили на 19%, тоді як індекс ММВБ додав 10%.

"Мечел" опинився на межі банкрутства, і уряд з банками-кредиторами обговорюють варіанти порятунку загрузла в боргах компанії, але остаточне рішення ще не було оголошено.

Локальні папери "Мечела" зараз тримаються у 37,7 руб., на 39% вище історичного мінімуму, а більш ліквідні розписки компанії в США відскочили від "дна" тільки на 14%.