ua en ru

Як торгувати на біржі: поради заможних трейдерів

Як торгувати на біржі: поради заможних трейдерів
Forbes запитав у власників великого бізнесу, які самі торгують на біржі, в що вони вкладають гроші і чим керуються при інвестуванні.

Бізнесмен зі списку Forbes, з азартом кликающий комп'ютерною мишкою перед монітором з котируваннями цінних паперів, як з'ясувалося, не така велика рідкість. На біржі торгує найбагатший російський підприємець Алішер Усманов; за словами очевидців, не так давно він сидів за торговим терміналом в московському офісі Bloomberg і уважно слухав роз'яснення співробітника компанії. Ще в 2003-2004 рр. Усманов особисто здійснив вдалу угоду з акціями англо-голландської сталеливарної компанії Corus: він продав папери в 12 разів дорожче, ніж купував, і заробив понад 600 млн дол. Часто сидить перед торговим монітором Сулейман Керімов, цінні папери та індекси купує і продає Олег Бойко, угоди укладає Давид Якобашвілі. Всі вони легко можуть найняти цілий штат досвідчених аналітиків і трейдерів, але воліють особисто керувати частиною своїх грошей.

Чому і наскільки ефективно управляють своїм багатством резиденти списку Forbes? Розглянемо старожилів списку - 37 постійних учасників. З 2004 р. їх сукупний статок зріс в три рази, з 86 млрд дол. до 261 млрд дол. Індекс РТС за той же період (з лютого 2004 р. по лютий 2014 р.) виріс в два рази, іншими словами, стану найбагатших підприємців в середньому зростали в півтора рази швидше ринку. "Коли мені дзвонять з відділів private banking і пропонують віддати гроші в управління, я запитую:" а скільки ви заробляєте? Може, краще ви самі віддасте мені гроші в управління?" - розповідає Бойко. Він запевняє, що прибутковість його особистих вкладень не менше 25% річних.

Є й інші причини, що призвели бізнесменів зі списку Forbes до торгових моніторів. Якобашвілі отримав негативний досвід спілкування з професійними керуючими в 2008 р. "Я віддав гроші в довірче управління, а коли індекси полетіли вниз, ніхто не попередив, що треба виходити з інвестицій. Краще стежити за грошима самому", - розповідає він. Фінансист, президент групи "Супутник" Борис Йордан хоче весь час бути в гущі подій. "Я просто люблю бачити і знати, що відбувається на ринках. Цього не можна відчути, особисто не беручи участь в торгівлі", - говорить він.

Forbes запитав у власників великого бізнесу, які самі торгують на біржі, в що вони вкладають гроші і чим керуються при інвестуванні.

Давид Якобашвілі

Приватний інвестор

Вік: 57 років

Біржовий стаж: 5 років

Особовий рахунок: понад 100 млн дол.

Тактика: помірна агресія

Як торгувати на біржі: поради заможних трейдерів

Основні інвестиції - облігації американських і європейських компаній з рейтингом не нижче BBB, іноді BB. Інші кошти розміщені в біржові товари, валюти і акції. Щоденні операції на три-шість місяців приносять дохід 15-20% річних. Вдала операція - купівля пакету акцій (2%) АФК "Система", упакованого в ноту з захистом капіталу.

"Я думав, що дружні стосунки з банкірами зумовлюють успіх довірчого управління. Але в 2008 р. довірені їм гроші зникли", - розповідає Якобашвілі. Тепер всі рішення про інвестуванні він приймає сам, про що анітрохи не шкодує. "Радує дохід - як мільйони доларів, так і кілька тисяч. Подобається сам процес", - говорить він. Після продажу в 2011 р. пакета акцій "Вімм-Білль-Данна" основне джерело прибутку - біржова торгівля. Допомагають команди професійних консультантів в декількох банках.

"Якщо граєте на біржі, не приймайте інвестиції близько до серця - це всього лише інструмент", - радить Якобашвілі. Сам він може інвестувати з плечем до 10 і тому називає свою стратегію полуагрессивной. Найбільший виграш, за його словами, буває, якщо слідувати інтуїції та практичного досвіду, всупереч рекомендаціям. Адже розмови аналітиків і економістів по телевізору часто розходяться з тим, що роблять найбільші біржові гравці.

Олег Бойко

Засновник інвестиційного холдингу Finstar

Вік: 49 років

Біржовий стаж: 20 років

Особовий рахунок: понад 100 млн дол.

Тактика: точкові угоди

Як торгувати на біржі: поради заможних трейдерів

В інвестиційному портфелі десяток акцій компаній з п'яти країн і вкладення в індекси. До 80% коштів - папери компаній, що працюють в роздробі і гральному бізнесі. Стратегія переглядається кілька разів на рік, дохідність - близько 25% річних. Найвдаліша покупка: 20% акцій Ощадбанку в середині 1990-х.

"Роблю точкові операції в знайомої індустрії і катаюсь на тренді", - говорить Бойко. Він управляє своїми грошима, так як деякі професіонали можуть похвалитися прибутковістю вище 20% річних. Кредитне плече може досягати 30% портфеля.

Головний біржовий принцип Бойко - не вести безідейну торгівлю. У чому ідеї Бойко? Він купує папери компаній, бізнес яких йому добре відомий. У портфелі Бойко є акції виробників грального і лотерейного обладнання, а іноді навіть його прямих конкурентів. Крім того, він радить довіряти стратегічним трендам. Після кризи 2008 р. він зі збитками вийшов з особистих прямих інвестицій і розпродав майже всю нерухомість по стресових цінами, включаючи квартиру в Трамп-тауер на П'ятій авеню в Нью-Йорку, щоб вкластися в подешевшали біржові папери. За два роки ці інвестиції принесли йому 300% доходу.

Михайло Кокоріч

Засновник Dauria Aerospace

Вік: 37 років

Біржовий стаж: 10 років

Особовий рахунок: менше 10 млн дол.

Тактика: довгостроковий інвестор

Як торгувати на біржі: поради заможних трейдерів

Інвестиції в ліквідні акції західних компаній в Європі і США: споживчі товари, роздріб, машинобудування, банки і фармацевтика. Гра надовго - на термін від року, деяким інвестицій більше п'яти років. Всього декілька угод на рік забезпечують результат трохи вище ринку. Сама вдала угода: купівля акцій Nokia, які принесли 200% доходу.

Біржова торгівля для Кокорича - це хобі. "Вона цікава тим, що забезпечує ліквідну подушку і дозволяє розуміти тенденції в основних галузях економіки", - пояснює він. Велику частину часу Кокоріч витрачає на бізнес, тому вибирає стратегію, не вимагає регулярного відстеження котирувань. При виборі акцій орієнтується на фундаментальні фактори: динаміку індустрії, стадії економічного та технологічного циклу. У 1990-х він займався промисловим виробництвом вибухових речовин і хімреагентів, пізніше заснував мережу магазинів "Чудодом" (зараз "Уютерра"), а в кризу керував "Техносилой". У ті ж сектора він інвестує і на західних біржах.

Основним біржовим правилом багато років тому озброїв його товариш, професійно торгує на ринку, і з тих пір він неодноразово переконувався в його правоті. Того, хто нерегулярно торгує на біржі, не варто купувати активи, що піддаються сильним коливанням через ринкової ситуації, вартістю виробленої продукції та технологічних ризиків.

Олександр Галицький

Засновник Almaz Capital Partners

Вік: 59 років

Біржовий стаж: 15 років

Особовий рахунок: 10 млн дол.

Тактика: високі технології

Як торгувати на біржі: поради заможних трейдерів

Спеціалізація - інвестиції у високотехнологічні компанії на біржах США. Частота угод - від нуля до п'яти на рік, дохідність - 100% за останні п'ять років. Найбільш вдалі інвестиції: купівля акцій компаній Apple і Google. Невдалі угоди: купівля акцій Kozmo.com і Garden.com. Головна ставка зроблена на компанії, що володіють інтелектуальною власністю.

"Для мене біржові угоди - не засіб заробітку, а якась гра, в якій я тестую моє сприйняття тенденцій на ринку високих технологій", - каже Галицький. Торгує він нерегулярно, так як більше зайнятий власними компаніями, а не фінансовими інвестиціями. У часи буму доткомів він втратив велику суму грошей, так як керував не сам, а довіряв експертам. Пізніше він заснував Almaz Capital Partners, керуючу венчурними фондами. Але не залишав особисті гроші без нагляду і з 2008 року подвоїв капітал.

Секрет успішних інвестицій, на думку Галицького, в умінні довіряти власній інтуїції і в інформованості - треба читати звіти публічних компаній, стежити за релізами нових продуктів і сервісів. Ще одна порада - укладайте угоди самі, не довіряючись радам брокерів, які в першу чергу захищають власні ризики.

Борис Йордан

Засновник інвестиційної групи "Супутник"

Вік: 48 років

Біржовий стаж: 30 років

Особовий рахунок: понад 100 млн дол.

Тактика: денний трейдер

Як торгувати на біржі: поради заможних трейдерів

Основний об'єкт інвестицій - ф'ючерси, основна стратегія - денний трейдинг, тобто вчинення десятків угод без перенесення позицій на наступний день. Це маржинальна торгівля, яка приносить дохід понад 20% річних. Інші вкладення - акції та валюти на розвинених ринках із застосуванням хеджирующих стратегій. Сама вдала операція була здійснена в криза доткомів 2001 року.

"Мій трейдинг - додаткова енергія. Мені приносить задоволення сам процес біржової гри. А головне, він дає мотивацію робити бізнес в абсолютно різних областях", - каже Йордан. Біржова торгівля дозволяє залишатися в курсі того, що відбувається на ринках. Торговельну стратегію він удосконалює роками.

Головне інвестиційне правило Йордана - не боятися відкривати позиції і ні при яких умовах не здаватися. "Я оптиміст, і, напевно, тому більшість моїх трейдів успішні", - вважає він. А якщо щось йде не так і фінансові ринки підносить неприємні сюрпризи, треба дуже швидко прийняти рішення. Виходу два: або збалансувати відкриті позиції, або диверсифікувати позиції у різних інструментах з різноспрямованою кореляцією. В цьому випадку збиток від одних інструментів компенсується прибутком від інших.