ua en ru

Торги на російському ринку акцій почалися різноспрямованим рухом індексів

Торги на російському ринку акцій 11 липня 2014 р. почалися різноспрямованим рухом провідних фондових індексів. Станом на 09:10 за київським часом індекс ММВБ збільшився на 0,02% - до 1495,27 пункту.

Торги на російському ринку акцій 11 липня 2014 р. почалися різноспрямованим рухом провідних фондових індексів. Станом на 09:10 за київським часом індекс ММВБ збільшився на 0,02% - до 1495,27 пункту. Індекс РТС впав до позначки в 1382,76 пункту, що на 0,07% нижче рівня закриття попереднього торгового дня.

У попередній торговий день 10 липня торги на російському ринку акцій завершилися падінням основних індексів. Індекс ММВБ знизився на 1,22% - до позначки 1494,92 пункту. Індекс РТС до кінця торговельної сесії "полегшав" на 1,43% - до 1383,70 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня перевищив 426 млрд руб.

Серед найбільш торгуються в "зеленій" зоні до кінця дня виявилися акції "Магніту" (+1,29%) і "префи" "Сургутнафтогазу" (+0,43%). В "червону зону пішли папери багатьох "блакитних фішок", в т.ч. Лукойлу (-0,56%), Сбербанку (-0,86%), Газпрому (-1,07%), "Роснєфті" (-1,21%), "Норнікеля" (-1,45%), ВТБ (-2,18%).

Як зазначає заступник генерального директора з інвестиційного аналізу ІК "Церіх Кепітал Менеджмент" Андрій Верников, вчорашній день на світових фондових біржах пройшов під диктовку "ведмедів". Московська біржа не стала винятком - індекс ММВБ знизився на 1,4%. Страх війни присутнє, страх санкцій присутнє, страх корекції світових ринків присутній. Напруженість на Близькому Сході посилилася: ізраїльські чиновники натякають на можливе напад сухопутних військ на сектор Газа. Ситуація навколо України також продовжує нервувати інвесторів. На останнє місце за ступенем впливу на котирування акцій вітчизняних варто поставити проблеми банківського сектора Португалії, які викликали вчора обвал котирувань на біржі в Лісабоні і рикошетом вдарили по італійським акцій. Від нашого ринку вони дуже далекі. На такому сумному тлі інвестори шукали порятунку в американських казначейських облігаціях і золоті. Деякі інвестори вважають, що зараз на вітчизняному фондовому ринку немає корекції, але вона є і проходить в бічній формі. Індекс ринків, що розвиваються MSCI Emerging Markets (EEM) як і раніше буксує у тринадцатимесячных мінімумів, ціни на сировину знижуються. Ціни на акції країн на рівні місячної давності - малоймовірно, що в такій ситуації наш індекс ММВБ покаже рекорди зростання. Індекс EEM не зміг подолати верхню межу підвищуючого каналу, сформованого в лютому цього року і сформувати більш агресивний підвищувальний канал. Позитивним фактором є те, що китайський індекс Shanghai Comp. знайшов підтримку на позначці 2000.

Сьогодні ймовірно відкриття російського ринку з незначним підвищенням, вважає аналітик. Поступово виходимо з акцій, щоб через два тижні купити їх дешевше - після закриття реєстру акціонерів "Газпрому" ціни будуть нижчими. Підстав для паніки немає - проблеми банків Португалії (вірніше одного банку) мають локальний характер. Частина інвесторів, пам'ятаючи про те, що в Європі є такі слабкі ланки, як Франція, Італія, Фінляндія, продасть "евроактивы" і купить активи країн. Індекс країн закрився зі зниженням 0,54%, але протягом дня він ріс. Сировинний індекс PowerShares DB Commodity Tracking (DBC) досяг нижньої межі п'ятимісячного восходящегоканала - вірогідна призупинення зниження сировинних цін. Тому можливе просідання вітчизняного ринку наприкінці липня слід використовувати для покупок.

Експерт ІК "Ай Ті Інвест" Василь Олійник вважає, що старт торгів на російському фондовому ринку вірогідний з невеликим підвищенням, у першій половині дня позитивні настрої можуть посилитися, а от закриття дня може знову пройти на негативній території. Не варто забувати про ескалацію конфлікту на Україні як фактор п'ятниці. На початку наступного тижня пройдуть дивідендні відсічення по самим "мамонтам" російського ринку - " Газпрому", " ЛУКОЙЛу", "Сургутнафтогаз". Новинний потік сьогодні убогий, тому вся увага інвесторів буде прикута до звітності американського банку Wells Fargo, яка буде опублікована сьогодні перед відкриттям торгів у США. Інші найбільші банки США нададуть свої квартальні звіти вже наступного тижня. Якщо сьогоднішня звітність виявиться слабкіше очікувань, то це стане приводом для фіксації на американських майданчиках, тому друга половина торгової сесії в Росії може бути корекційної, вважає експерт.

З технічної точки зору, по російському рублевому індексом ММВБ ми вчора отримали підтвердження розвороту донизу, хоча ще один захід в діапазон 1500-1520 пунктів виключати не варто. Рекомендація поки колишня, виходити з акцій і готуватися до корекції на 2-3 тижні. Після дивідендних відсічок наступного тижня індекс ММВБ може досягти зони підтримки 1420-1440 пунктів. На тижневому графіку валютний індекс РТС продовжує вже третій рік перебувати в знижувальному тренді і зараз також висока ймовірність побачити нові розпродажу від сильного діагонального опору. Після 5 тижнів консолідації вихід може бути в будь-яку сторону дуже сильний, зауважує аналітик.